sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Keisarinvihreää ja vanhaa tapettia

Revimme pinkopahveja pois tuvan ja keittiön seinistä. Pinkopahvien alta paljastui hyväkuntoinen, käsin piilutettu hirsi. Kaksi vanhaa oviaukkoa, jotka oli laitettu umpeen, löytyi myös.
Luulimme, että taloa ei olisi rakennettu täysin alkuperäisten piirustusten mukaisesti, mutta pinkopahvien poistaminen toi esiin myöhemmän remontin, joka siis on ilmeisesti tehty 1930-luvulla, jäljet.

Hirsien päältä löytyi myös erikoisen kirkkaan vihreää väriä. Väri on keisarinvihreää, kupariasetoarsenaattia.
Coloria.net -sivujen kuvaus on tyhjentävä: "Myrkyllinen kupariasetoarsenaatti, kupariarseniitin ja kupariasetaatin sekoitus, kuparin ja arsenikin kristallinen suola. Myrkyllisin kaikista väreistä. Hyvin kirkas vihreä, jolle on vaikea löytää vastinetta. "
Keisarinvihreää on käytetty hyönteismyrkkynä, tapettien ja vaatteiden värjäyksessä ja onpa sillä värjätty makeisiakin.  Väri kiellettiin useissa  maissa jo 1920-luvulla ja 1960-luvulla väri vedettiin lopullisesti markkinoilta sen korkean myrkkypitoisuuden vuoksi.
Me ajattelimme poistaa nuo vihreät viirut hengityssuojainten kanssa vanhalla pölynimurilla. Viedään pölynimuri sitten lopuksi ongelmajätekeräykseen.

Salin seiniin on laitettu haltex-levyt ilmeisesti 1960-luvulla. Katto vuotaa niin pahasti, että talon länsipuolella tulee vesi koko seinän matkan alas asti. Purimme haltex-levytystä pahiten kastuneesta paikasta, ja alta paljastui vanha pinkopahvi ja kaksi kerrosta vanhaa tapettia sekä hyvin kaunis sinivihreäkultasävyinen boordi. Tarkoitus on jättää pinkopahvit paikalleen ja laittaa niiden päälle 25mm puukuitulevy. Valitettavasti pahiten kastuneet ja homehtuneet pahvit on kuitenkin poistettava. Toiveissa kuitenkin on, että yhdelle talon keskellä olevalle seinälle voisimme ottaa näkyviin vanhimman tapetin, mikäli se suinkin on säilynyt siistissä kunnossa.

Salin seinää, kosteusvaurio katossa ja seinässä

Vanhin tapettikerros

Boordi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti